HEM OM MONICA NYHETER PRESS KLÄDVÅRD KONTAKT
Här kan du läsa om olika material och behandling av dessa. Ofta räcker det att ta bort eventuella fläckar för hand för att sedan vädra eller ånga plaggen. Detta sparar på miljön och kläderna håller längre. Kom ihåg att inget material mår bra av att hänga länge i direkt solljus.

Det låter kanske oerhört basalt men kom ihåg att alltid följa tvätt- och strykråden som anges i dina kläder när du vårdar dem. Förstår du inte symbolerna finns det en guide här intill som du kan titta på.

Bomull
Det finns cirka 50 olika typer av bomull som alla är av olika kvalitet beroende på egenskaper, såsom fibrernas längd och sammansättning. Detta bidrar dels till att bomullen kan kosta olika mycket, ha olika hållbarhet men också att den rekommenderade klädvården kan variera.
Bomull har låg formbarhet och det är därför svårt att exempelvis skapa hållbara pressveck. Plagg som ändrat form efter användning (skrynklats i knä- och armveck, det har bildats ”knän” eller liknande) men inte är smutsiga kan strykas/ångas/hängas på vädring så återformas plagget en del.
Bomull klarar som regel relativt höga tvätt- och stryktemperaturer och rekommendationen är tvätt i 40-90 grader.
Material som är gjorda av bomull är bland annat jeans/denim, flanell (kan också vara ullbaserat), manchester, sammet och trikå.


Siden
Siden/silke är ett tyg som vävs av silkestråd. Olika typer av silke/kvaliteter på silke är mullbärssilke, tussahsilke (lite grövre i karaktären), Dupion/thaisiden, brokad, chiffong, satin och duchesse. Alla dessa silkestyper skiljer sig från varandra utseendemässigt och har även varierande egenskaper. En tumregel är att de tunnare sidenkvaliteterna är känsligast.
De allra flesta typerna av siden tål inte vatten alls eftersom vatten gör att de tappar sin blanka yta. Följ därför alltid tvättråden. Vissa typer av silke, såsom sidentrikå klarar tvätt men bör i vilket fall inte tvättas för ofta. Anges inget om att tyget inte skulle tåla vatten kan du tvätta plagget för hand i ljummet vatten och såpa, alternativt ett neutralt tvättmedel avsett för siden eller ylle. (Det finns flera olika alternativ i affären, fråga om du är osäker). Gnugga inte materialet, inte ens fläckarna!
Observera att sidenkläder inte ska torkas i torktumlaren eller på annat sätt behandlas med hårda tag. Hetta försvagar sidenet och kan även bränna materialet. Det bästa sättet att få siden fräscht efter användning är att hänga plaggen luftigt i garderoben och vädra mellan användningarna. Siden bör inte hängas för varmt och det blir skört av lång exponering av solljus.
Siden blir inte lätt skrynkligt men om du känner att det behövs en strykning bör du börja stryka på lägre temperatur utan ånga och helst stryka på den aviga sidan. Silke tål mer värme än man kan tro men brassa inte på högsta temperaturen utan öka gradvis. Se till att järnet är rent och börja gärna stryka på ett ställe som inte ligger i blickfånget om det skulle vara så att tyget reagerar på värmen.


Ylle
Det finns flera olika sorters ylle eftersom garnet/tråden är gjord av håret från olika djur (det vanligaste är fårull). För att materialet ska få kallas ylle måste det bestå av minst 40 procent ull. Om något betecknas som helylle ska det bestå av minst 95 procent ull medan halvylle brukar bestå av hälften ull och hälften bomull, men kan också innehålla akryl eller polyester (se avsnittet om blandmaterial).
Oavsett hur uppblandad ullen är så är det viktigt att inte tvätta den för varmt eftersom den då tovar sig och/eller krymper. Man behöver och bör inte tvätta yllekläder så ofta – det är bättre att vädra (gärna i lite fuktig luft) och att försiktigt ta bort eventuella fläckar – inget gnugg! Att gnugga ger ett fult slitage i materialets yta och det kan också orsaka en ljusnad i färgen vilket i slutänden gör att du får ett flammigt plagg.
Om du måste tvätta plagget så bör du antingen göra det för hand (fortfarande inget gnugg och i ljummet vatten) eller välja det skonsammaste ylleprogrammet i maskinen alternativt 30 grader och kort/snabb centrifugering. Att centrifugera flera gånger passar inte ylle.
Du formar plagget efter tvätt och en bra regel för att behålla formen är att plagget ska ligga och torka. Lägg det luftigt om det går, alternativt på en handduk (vänd det då emellanåt). Undantag är tunna plagg med ullinslag som är lätta nog att hänga och torka. Om din helylletröja luktar lite unket efter tvätt ska du inte vara ledsen för det. Lukten minskar i takt med att tröjan torkar.
Strykning av ull går stick i stäv med tvättningen. Ullen vill tvättas i kallt eller ljummet vatten men du kan ha medelvarmt strykjärn, ibland även hög temperatur. Undvik ånga bara, och stryk med fördel medan plagget är fuktigt.
Om katastrofen inträffar och du råkat kasta in favorittröjan i merinoull på 40 grader, och den nu ser ut att passa till dina syskonbarn, kan du alltid prova att lägga den i blöt i ljummet vatten och hårbalsam. Sedan försöker du försiktigt dra ut den igen. Det finns inga garantier för att det fungerar men å andra sidan har du inget att förlora på att försöka.
Mal och pälsängrar tycker om yllekläder. Bästa sättet att hålla dess små odjur på avstånd är att hålla plaggen rena i garderoben och emballera dem väl om du lägger bort dem.


Linne
Linne är ett tyg som tillverkas av växtfibrer från lin. Det tål som regel max 60 graders tvätt men varmt strykjärn (detta är dock även beroende av färgning). Om plagget inte är väldigt smutsigt rekommenderas 40 grader.
Linne blir lätt skrynkligt vid användning. När du stryker bör du göra det på avigsidan eftersom tyget annars fläckvis kan bli glansigt, något som syns extra väl när det färgats mörkt. Det finns både hellinne- och halvlinnetyg (som till 60 procent är uppblandat med bomull) men ovanstående råd gäller för båda typerna av tyg. Det bästa är att välja tvättmedel utan blekmedel.


Läder / Mocka
Mocka är ett skinnmaterial som har avigsidan vänd utåt. Denna har sedan behandlats för att få en sammetsliknande yta. Mocka borstas ren och bör impregneras för att motstå vatten bättre – annars kan mockan bli fläckig i kontakt med vatten.
Med läder avses skinn som har den släta utsidan utåt. Lättaste sättet att sköta om läder är att emellanåt fetta in det med för plagget rekommenderat fett. Om du sedan spiller någonting på dig kan du bara torka av spillet.
Kläder i sämskskinn kan tvättas för hand i såpa och vatten med mjuk borste och gnuggande rörelser. Efter tvätt bör plagget stoppas med frottéhanddukar för att behålla formen, liggandes plant och långt ifrån värmekällor. För att kläderna ska återfå passformen måste det också töjas under torkningen.
Om oturen är framme och du får svårare fläckar är det bäst att gå till en fackman som kan rengöra materialet grundligare genom behandling med rågummi.
Skinn och pälskläder som hängs undan bör förvaras i kylrum. Det håller skadedjuren på avstånd och skinnet torkar inte ut lika lätt. Om du köper en vintage-/second hand-jacka i skinn bör du kolla materialets fuktighet och elasticitet. Om skinnet är torrt och styvt är risken stor att det börjar spricka när du använder det.


Nylon
Nylon är en beteckning av en grupp syntetfibrer av polyamid. Nylon återfinns i både kläder och strumpbyxor, men används även till exempelvis rep och fiskenät. Nylon är ett slitstarkt och elastiskt material som normalt kan tvättas i tvättmaskin.
För alla typer av nylonbaserade plagg är det bra att tillsätta lite sköljmedel när du tvättar. Detta för att materialet inte ska bli statiskt laddat eller alltför elastiskt, något som kan leda till att plagget dras ut och blir längre. Nylonstrumpbyxor är ett bra exempel på plagg som kan dras ut. Dessa är dessutom tunna, kan fastna i maskinen och gå sönder. Därför rekommenderas en tvättpåse.
Polyamid- och nylonplagg behöver som regel inte strykas utan det räcker att hänga det.


Sammet / Plysch
Sammet och plysch är inte samma sak. Plysch (eller velour som det också kallas) är en typ av trikå som är mer elastiskt än sammet och dessutom ofta helt eller delvis gjort av polyester. Sammet är som regel gjort av bomull eller silke medan plysch likaväl kan vara gjort av bomullsblandning som syntet.
Varken sammet eller plysch mår bra av strykjärn. Låt det hänga och dropptorka för att sedan skaka ut den luggliknande ytan. Om luggen plattats kan du eventuellt ånga upp ytan på det torra plagget med strykjärn med ångfunktion utan att vidröra tyget med järnet. Pressa aldrig!


Tyll / Spets
Det finns en mängd olika spetsar som är tillverkade i olika material. De vanligaste är linne, silke, bomull och tyll. Samtliga spetsar bör hanteras varsamt för att inte gå sönder men de flesta tål tvätt i 30-40 grader samt strykning. En tumregel är dock att dyrare spets ofta är känslig så handtvätt eller skonsammaste programmet och tvättpåse är att rekommendera. Undvik tvättmedel för vita tyger eftersom detta innehåller blekmedel och kan göra att materialet ser grått och dassigt ut.
Tyll skrynklar och trasslar lätt och används ofta i underkjolar för att få en utstående effekt samt i balettkjolar. Med andra ord kan sägas att även om tyll går att stryka så kan det i vissa fall också gå emot avsedd effekt att göra så. För tvätt av kläder med tyll, se klädavsnittet, festkläder.


Polyester
Polyester är ett vattenavstötande syntetmaterial som ofta återfinns i friluftskläder. Tvätt rekommenderas i kalla temperaturer, med flytande tvättmedel och utan mjukmedel.
Polyester blir inte lätt skrynkligt så strykning är sällan nödvändigt, särskilt inte om du hänger upp plagget fint efter tvätt/användning. Om du känner att du ändå är i behov av att stryka ditt polyesterplagg bör strykjärnet vara inställd på låg värme, detta eftersom polyester är värmekänsligt.


Funktionsmaterial
Denna kategori material är vanlig i friluftskläder av olika slag. Exempel på funktionsmaterial är GoreTex och fleece. Dessa material tål tvätt på lägre temperaturer i maskin. GoreTex och liknande material tappar dock sin vattenavstötande förmåga efter några tvättar och om fleece tvättas ofta kan det bli noppigt.
Ytterplagg i funktionsmaterial är oftast väl impregnerade när man köper dem och denna impregnering kan återaktiveras efter tvätt genom att du hänger dem i torkskåp en stund eller blåser på dem med en hårtork. När du märker att den impregnerande/vattenavstötande effekten avtar kan du impregnera plagget själv. Impregneringen sprayas som regel direkt på plagget efter tvätt och tas bäst upp om det sedan utsätts för måttlig värme i torktumlare (endast några minuter), torkskåp eller med hjälp av en hårtork. Instruktion för detta står att läsa på impregneringen och i plagget.
Gemensamt för i princip alla funktionsmaterial är att man ska undvika mjukmedel – så till den grad att du bör skölja rent i mjukmedelsfacket för att undvika att rester slinker med. Dessutom bör du använda tvättmedel speciellt avsett för funktionsmaterial och inte vanligt tvättmedel (fråga där du köper plagget).
Blandmaterial
Det finns flera typer av blandmaterial. Ofta är det ull eller bomull som blandats med polyester, elastan (även kallat spandex) eller nylon för att hålla formen bättre samt för att förbättra passformen och ge tyget extra elasticitet.
När du vårdar dessa typer av material bör du utgå ifrån huvudmaterialet när du bestämmer temperatur. Består plagget exempelvis till största delen av ull är det bäst att du tvättar det som om det vore ett helylleplagg – det gör att plagget håller längre och inte krymper. Tänk på att uppblandningen kan sänka stryktemperaturen också!
© Copyright 2012 Ateljé Femman