HEM OM MONICA NYHETER PRESS KLÄDVÅRD KONTAKT
Kavaj / Kostym / Slips
Kavajer och kostymer är inte det gemene man tvättar varje dag och det med rätta eftersom det oftast räcker med att vädra eller ånga och borsta plaggen med en klädborste. Tyvärr finns ibland ingen återvändo och tvätt är nödvändigt. Det enklaste är förstås att lämna plaggen till kemtvätten men det är också dyrt, sliter på plagget och kan vara skadligt för miljön.
Häng aldrig in plaggen direkt i garderoben, utan borsta dem och låt dem hänga på vädring över natten, och då gärna utomhus.

Byxorna är det enklaste att vårda – du behöver mest ta hänsyn till det känsligaste materialet. Är byxorna exempelvis av tweed så är huvudmaterialet ull och du tvättar i maskin på ullprogram med ett skonsamt tvättmedel alternativt för hand med skonsamt tvättmedel eller såpa. Viktigt är att bevara pressvecken och inte låta byxorna ligga kvar länge i maskinen eller vrida dem efter handtvätten. Du kan gärna stryka på byxorna och pressvecken medan de fortfarande är fuktiga (inte dyngsura); se bara noga till rekommenderad värme för plagget. Vid strykningen pressar du pressvecken, gärna på hög värme med en handduk emellan. Ofta räcker dock vädring och strykning i knäveck och på pressveck.

Kavajen har oftast axelvaddar och trivs inte med att bli inpressad i en maskin. Det kan då vara mycket svårt att återfå formen och ofta krymper tyget mer än fodret vilket deformerar plagget. Därför rekommenderas lokal rengöring av fläckar med tvättmedel, såpa eller galltvål. Viktigt är att skölja ordentligt och pressa ut överskottsvatten med en handduk samt stryka medan tyget är fuktigt.
Kommer du hem efter kalaset och tycker att kavajen är skrynklig kan du hänga den i badrummet medan du duschar och låta den hänga kvar i det ångfyllda rummet. De flesta större veck hänger då ut sig och du kan bara punktpressa plagget dagen efter.

Spillt soppa på slipsen? Det är ofta känsligt sidenmaterial i slipsar. Det finns så kallade ”Slipsrengörare” att köpa i de flesta herrekiperingsbutiker. Denna används efter det att du försiktigt lyft bort överskottet av kladdet från det olycksdrabbade området. Stryk med cirkelliknande rörelser och undvik att gnugga. Om detta inte hjälper återstår bara att ta slipsen till en fackman.


Skjorta / Blus
De allra flesta skjortor och blusar kan du vårda själv. Se materialdelen för specifik information om tygets tålighet gällande exempelvis tvätt och strykning.
Vid tvätt av skjorta/blus – knäpp knapparna och vänd blusen/skjortan ut och in. Lägg gärna i tvättpåse om materialet är skirt.
Vilken värme du ska ha vid strykning beror på tygets känslighet och som vanligt gäller att utgå från det känsligaste materialet. Några huvudtips är att stryka de knepigare partierna först såsom bakom kragen och själva kragen, bröstfickan, ärmar och manschetter. Sedan övergår du till framstyckena och ryggen. Sträck tyget så att du undviker att stryka fast veck.


Klänning / Kjol
De allra flesta klänningar och kjolar kan du vårda själv. Se materialdelen för specifik information om tygets tålighet.
Plisserade tyger är mycket svåra att återställa. Kjolar blir som regel inte så smutsiga utan det räcker att borsta och vädra eller ånga plagget. Får du en fläck på plisseringen kan du försiktigt ta bort den med skonsamt tvättmedel eller galltvål, skölja stället ordentligt och trycka ut överskottet med vatten med hjälp av en handduk. Sedan återställer du plisseringen genom att pressa tyget medan det är fuktigt, gärna på högre värme med en handduk emellan. Känsligt material bör alltid strykas med en ren, ofärgad tygbit mellan järnet och tyget.
För strykning av en klänning gäller samma regler som för en skjorta. Börja med de pilligare, mer detaljerade partierna och avsluta med de större. Kjolen och fållarna är som regel trixiga och hör till startfältet


Byxor / Jeans
De allra flesta byxor kan du vårda själv. Se materialdelen för specifik information om tygets tålighet. Om byxorna har pressveck bör dessa pressas på medan tyget är fuktigt. Annars är det bara att torka och vid behov stryka på byxan.
Jeans är, som de allra flesta vet, en kategori för sig. För bästa passform bör man vänta länge med att tvätta jeansen första gången – och länge betyder månader. Även därefter är det bra för färgbeständigheten att inte tvätta jeans för ofta och när de tvättas att alltid göra detta ut och in.
För att jeansen ska kännas fräscha länge är ett hett tips att sträcka dem när du tar av dem och hänga dem luftigt, gärna ute, över natten innan du lägger in dem i garderoben igen. Är det fuktigt ute bör de dessutom få torka innan du knölar in dem bland dina andra byxor.
Det är viktigt att komma ihåg att jeans oftast torrfäller när de är nya – faktiskt även efter första tvätten. Därför bör de inte förvaras tillsammans med ljusa byxor och det är definitivt inte att rekommendera att sitta i vita soffor. En sak till – om jeansen torrfäller bör de tvättas separat första gångerna eller bara tillsammans med riktigt mörka kläder. Detta för att undvika oönskade batikmönster på övriga kläder.
Jeansen är ofta coatade när du köper dem. Detta innebär att de ytbehandlats för att få en glansigare yta. Denna coatning släpper helt eller delvis vid första tvätten så bli inte förvånad om tyget ändrar karaktär


Stickade tröjor / Koftor
Både bomull, ull och blandmaterial blir noppigt efter ett tag – särskilt under armarna och på ärmarna. Är det lite kan man noppa bort det med fingrarna men annars kan man raka bort det med en vass rakhyvel eller specialmaskiner för noppor. Se bara till att hela tiden hålla ytan sträckt så att du inte av misstag skär av trådar. Ett annat, skonsammare sätt att hålla nopporna på avstånd är att köpa en kashmirkam (eller luskam) och försiktigt kamma bort nopporna.
Ofta rekommenderas handtvätt eller tvätt på låga temperaturer för stickade plagg. Dessa råd bör följas. För att slippa handtvätta så ofta kan man hålla plaggen fräscha genom att hänga dem på vädring efter användning.
För att undvika att koftan eller tröjan deformeras ska du inte vrida ur det hårt. Om du gnuggar mycket riskerar du att få noppiga partier. Låt istället plagget ligga en stund för att sedan försiktigt gnugga vissa delar (under ärmen till exempel) och snarare lyfta runt plagget i vattnet. När du tömmer ur vattnet trycker du ur överskottsvattnet. Tre sköljningar brukar räcka alternativt se till att vattnet är klart. Sköljvattnet bör ha samma temperatur som tvättvattnet. Efter sista sköljningen trycker du ur det mesta av vattnet – det sista får du ut genom att rulla in plagget i en tjock handduk och trycka.
Forma plagget i vått tillstånd och lägg att torka – gärna luftigt eller på en handduk. Om du lägger på en handduk måste du dock vända på steken emellanåt för att undvika att det möglar. Dessutom torkar det fortare.


Träningskläder
Träningskläder är vanligtvis gjorda i blandmaterial som är specialtillverkade för att transportera svetten från kroppen och hålla huden sval. För att bevara dessa egenskaper och undvika att plagget börjar lukta svett finns vissa nyckeltips att hålla fast vid.
Efter träning – skölj plagget i kallt vatten och, om du inte har möjlighet att tvätta det direkt, låt hänga luftigt.
Tvätta i låga temperaturer (30-40 grader) utan mjukmedel. Mjukmedlet förstör materialets förmåga att andas. Det bästa är att alltid se till att sköljmedelsfacket är ursköljt innan du tvättar denna typ av kläder.
Strykning: Är du allvarlig? Om ja - spara på energin och strunta i strykningen. Man måste inte ha pressveck på träningstoppen.


T-shirts / Toppar / Collegetröjor
Alla tröjor i denna kategori bör gå att vårda själv. Frågan är om det är värt att köpa dem annars. Se materialdelen för specifik information om tygets tålighet.
Det finns T-shirts, toppar och collegetröjor i alla typer av material idag men det vanligaste är bomull eller någon typ av blandmaterial. Tvätta alltid tröjorna ut och in. Om tröjan har ljusa partier är det bra att undvika att köra den med mörk tvätt eftersom den annars kan färgas. Har tröjan tryck ska du aldrig stryka direkt på trycket eftersom det då skadas. Däremot kan du stryka försiktigt på avigsidan.
I och med att man oftast bär ett linne eller en t-tröja under behöver collegetröjan inte tvättas så ofta – inte minst med tanke på att du bevarar färger och tryck mycket bättre om du undviker onödig tvätt. Tjockare collegetröjor i mörka färger fäller ofta mycket färg vid första tvätten och bör därför tvättas separat. Precis som för alla andra kläder kan det dock vara bra att låta tröjan hänga luftigt direkt efter användning för att undvika att det börjar lukta unket.


Festkläder
Om du inte är ett partylejon av rang och dina festkläder får hänga länge mellan varven kan det vara bra att hänga dem mörkt och torrt med klädöverdrag (undvik plast) så det inte dammar på dem. Ta fram dem i tid innan användning så de hinner hänga ut sig och luftas – då luktar de fräscht. Efter användning kan man oftast ånga ur svett- och röklukt ur plagget så ett ångsystem är ett bra komplement att ha hemma.
Frack och smoking behöver som regel inte tvättas utan det räcker att borsta och vädra eller ånga efter användning. De flesta fläckar kan borstas bort eller försiktigt baddas bort med fuktig trasa. Om oturen varit framme och du spillt ner dig rejält är det bästa att lämna in feststassen till en fackman för rengöring alternativt lokalbehandla fläcken (se avsnittet om Kavaj/Kostym/Slips).

Frack- och smokingskjortor går utmärkt att vårda hemma. Undvik mjukmedel vid tvätt och ta ur skjortan ur maskinen direkt när den stannat och häng att torka på galge. Ju längre skjortan får ligga desto svårare blir det att få ut skrynklorna. För att sedan få den riktigt slät stryker du medan tyget är fuktigt alternativt med vattenspruta och ordentligt med värme. Både frack- och smokingskjortor kräver stärkning. Spruta på stärkelse med måtta och som sista åtgärd när du stryker. För närmare detaljer om bästa ordning att stryka i – läs under avsnittet om skjortor. Stärkelse finns att köpa i välsorterade butiker och dagligvarubutiker.

Festklänningar är ofta gjorda av känsligt tyg. Har du inte fläckat tyget räcker det med att vädra klänningen ordentligt. Det är inte heller alltid nödvändigt att lämna in dessa på kemtvätt även om olyckan varit framme och du fläckat ner dig. Så länge det inte står att tyget inte tål vatten och beroende på hur ditt plagg ser ut kan du tvätta klänningen i badkaret eller större balja. Gnugga inte och använd milt tvättmedel eller såpa och tryck försiktigt ur överskottsvattnet under och efter sköljning. Häng eller lägg sedan klänningen luftigt. Vissa tyger drar ihop sig och känns stela när de är blöta. Dessa måste försiktigt dras ut i vått tillstånd för att undvika att underklänningen (som oftast inte krymper) ska sticka fram. Observera att klänningar och kjolar med avancerade draperingar, veck och många lager tyg kräver en mer försiktig behandling och det kan vara svårt att få tillbaka ursprungsformen. Känner du dig osäker är det alltid bäst att kontakta en fackman.
Stryk klänningen noga, gärna med en ren diskhandduk emellan. Vänta inte för länge med att tvätta klänningen eftersom att fläckarna annars hinner sätta sig och blir svåra att tvätta bort och svettlukten hinner sätta sig i tyget. Märk väl att fina klänningar vill hänga luftigt och alltså inte ska knölas i en trång garderob.


Jacka / Kappa / Rock
Din jacka, kappa eller rock behöver som regel inte tvättas utan det räcker att borsta och vädra då och då. Just borste och roller är nycklar till att hålla plagget fräscht länge. Innan du hänger undan dina tjockare kläder för sommaren kan det dock vara dags för en uppfräschning. Har du inga fläckar räcker det att vädra ordentligt och borsta dem. Yllekappor/rockar mår också bra av att ångas. Ångfunktionen, som finns på de flesta strykjärn nu för tiden, slätar ut och fräschar upp plagget.
När du hänger bort din kappa/rock för säsongen bör du rengöra det ordentligt enligt ovan och sedan hänga in det på ett torrt och mörkt ställe – gärna med överdrag (inte plast) för att hålla skadedjur på avstånd.
Är ditt ytterplagg i ull finns risk för mal eller pälsängrar, en risk som minskar om det undanhängda plagget är rent och väl emballerat.
Använder du päls rengörs denna bäst hos fackman (ofta så kallad körsnär) – att börja tvätta hemma slutar oftast med ett trasselsudd.
Har du skinnjacka eller skinnrock bör detta fettas in innan du hänger bort det. Dessa vill hänga mörkt och svalt. För närmare information, se materialdelen.


Friluftskläder
Det är en myt att man inte ska tvätta funktionsplagg. Faktum är att om man inte tvättar dem så täpps materialet igen av smuts och salter och plaggets förmåga att transortera bort fukt försämras ordentligt.
Alla som använder friluftskläder vet att det bästa är lager-på-lager tekniken, det vill säga ett inre lager kläder som bär fukten från kroppen, ett mellanlager som isolerar värme och ett yttre lager. De första lagren kräver tvätt oftare än det yttersta. Viktigt är att aldrig använda sköljmedel vid tvätt av dessa lager eftersom de då förlorar förmågan att transportera bort fukt.
För mer ingående information om hur man vårdar funktionskläder – se materialdelen; funktionsmaterial.


Underkläder
Det finns några enkla huvudregler vad gäller underkläder. Oavsett vad som står på tvättlappen på trosan eller kalsongen så är det ett intimplagg. Intimplagg i bomull bör tvättas i minst 60 grader för att bli riktigt rena alternativt högsta rekommenderade temperatur. Underkläderna kan ha känsliga spetsar och bör då stoppas i en tvättpåse. Står det handtvätt är frågan hur smart det är att köpa trosan eller kalsongen eftersom du aldrig kommer att få den helt fräsch igen.
BH:ar är också intimplagg men kan såklart tvättas för hand eller i maskin i tvättpåse. Stoppade BH:ar eller BH:ar med mycket spets mår inte alls bra av att tvättas i maskinen och kan också bli deformerade. Stoppningen gör att man svettas mer och det kan snabbt börja lukta om man inte tvättar regelbundet. Tvätta i 35-40-gradigt vatten med vanligt tvättmedel och låt BH:n dropptorka, förslagsvis med en hink under. Kritvita BH:ar bör tvättas separat eller med andra kritvita plagg för att inte mörkna. Även naturvita och beiga plagg färgar gradvis de kritvita så de tappar sin friska vithet. Bygel-BH:ar skall alltid läggas i tvättpåse innan du stoppar dem i maskinen – annars kan bygeln krypa ut och maskinen gå sönder. Det blir en riktigt dyr BH.
© Copyright 2012 Ateljé Femman